Există mai multe tipuri de fasting (post), dintre care cele mai populare sunt (mai multe detalii despre fasting găsiți in articolul precedent):
- Postul intermitent (Intermitent Fasting) este cel mai utilizat și cel mai practic deoarece poate fi ținut 1 data, de 2 ori/săptămână sau zilnic. Avantajul acestuia este că se adaptează fereastrei de mâncare 12h-24h. Când în acest interval sunt servite cel mult doua mese și nimic altceva între ele, se obțîn rezultatele cele mai bune, mai ales în cazul unei diete low-carb
Beneficiile postului intermitent sunt:
- controlul zaharului din sânge prin reducerea rezistenței la insulina;
- sănătate mai buna prin combaterea inflamației (benefic pentru inima, boli autoimune, artrita);
- sănătate mai buna a creierului, îmbunătățește cognitia mentala cu referire la memorie, concentrare și stare de spirit (benefic pentru depresie, anxietate)
- sănătate mai buna a inimii prin îmbunătățirea tensiunii arteriale, a trigliceridelor și a cholesterolului;
- reducerea greutății corporale, a grăsimii corporale, a colesterolului total și a trigliceridelor, dar cu menținerea masei musculare;
- reglarea metabolică facilitând consumul de grăsimi în locul glucozei;
- prelungirea duratei de viață;
- mărirea secreției hormonului uman de creștere HGH – care este vital pentru creștere, metabolism, pierdere în greutate și forță musculara;
- creșterea nivelul de energie;
- echilibrarea nivelurile de grelină (hormonul foamei – cel care provoacă senzația de foame);
- prevenirea cancerului și creșterea eficacitii chimioterapiei;
- oferă sistemului digestiv posibilitatea de a se reseta pentru reducerea inflamațiilor intestinale.
Exista următoarele tipuri de post intermitent:
- Postul intermitent 16/8 – recomandat pentru începători – 16 ore de post și o fereeasta de 8 ore cu doua mese în jurul orei 12:00 și 20:00. Odată ce ești confortabil cu cele 16 ore de post, poți trece la postul interminent 18/6 în care nu mănânci timp de 18 ore, sau la postul intermitent 20/4 cu 20 de ore fară mâncare, ceea ce te ajuta să activezi autofagia. Dar postul cu cele mai bune beneficii, mai ales pentru cei care au depășit 50 de ani, este postul 23/1, timp în care se vă consuma doar o masa.
- Postul intermitent 5:2 – presupune să tii post 1 sau 2 zile/ săptămână, fară să fie consecutive. În zilele în care nu se tine post se poate manca oricât, iar în zilele de post nu se mănâncă nimic sau până la 40% din ce se manaca într-o zi normala. Conform studiilor, acest mod de a posti are cele mai bune rezultate daca vrei să slăbești.
- Postul circadian – se mănâncă într-o fereastră de 12 ore, susțînând ceasul natural și biologic al corpului tău (ritmul circadian, de obicei între 7 a.m. și 7 p.m. – și se postește în celelalte 12 ore. Practic corpul urmează un ritm intern de 24 de ore care imita răsăritul și apusul soarelui.
- Postul în zile alternative – se postește într-o zi și mănânci ce vrei a doua zi. Acest tip de post a dat cele mai bune rezultate pentru scăderea în greutate și pentru reducerea factorilor de risc legați de bolile de inimă și diabetul de tip 2.
În cazul optați pentru postul intermitent este bine că periodic, o data sau de 2 ori pe luna, să se tina și postul prelungit:
- Postul prelungit (Prolong fasting) – durează peste 48 ore de post, timp în care poți consuma lichide fară calorii (apa, ceai, cafea neindulcita).
Beneficii în plus fata de postul intermitent:
- creste intensitatea autofagiei (reciclarea celulelor vechi și deteriorate și înlocuirea acestora cu celule noi) care apare că urmare a factorilor de stres celulari, cum ar fi privarea de nutrienți de la post, exerciții fizice sau schimbări semnificative de temperatura;
- ajuta la generarea celulelor stem pentru sistemul imunitar, rezultând un nou sistem imunitar, motiv pentru care unii oameni folosesc postul prelungit că remediu pentru diferite boli, mai ales pentru cancer;
- permite organismului să repare și să curețe mitocondriile deteriorate
Prin urmare, în caz de cancer, diabet de tip 2, boli de inima, dementa – se vor lua în considerare posturile prelungite de 24 de ore/săptămână sau 48 ore – 1 data sau 2 ori/luna. Este vital consumul cât mai multor lichide pentru a preveni deshidratarea.
Deoarece postul de 48 de ore nu este recomandabil pentru țoață lumea, ar trebui inceaput cu posturi mai scurte, cum ar fi postul 16:8, ori cu zile alternative pentru a înțelege modul în care corpul raspunde la lipsa de hrana.
- Dieta care imita postul (Fasting mimicking diet) – reprezintă o varianta mai ușoară a postului prelungit dar cu beneficii apropiate. Este o dieta săracă în calorii, cu o anumită structura a nutrienților, care face corpul să creadă că postește în timp ce de fapt încă se consuma cantități mici de alimente – a fost amplu cercetata de Valter Longo, biogerontolog și biolog celular la Universitatea din California de Sud. Pe baza concluziilor cercetării sale, Longo a dezvoltat dieta care imita postul al carei aport caloric zilnic furnizat este cuprins între 750 și 1.100 de calorii, obținute din ingrediente sănătoase.
- Postul cu apa (Water fasting) – presupune consumul exclusiv al apei (nu ceai, cafea, limonada sau vitamin), beneficiile fiind immense. Dr Thomas Lodi considera acest tip de post că fiind cel mai efficient în lupta cu cancerul. Fata de beneficiile postului prelungit, postul cu apa are următoarele avantaje:
- creșterea BDNF, o proteina care face corpul să producă mai multe celule ale creierului;
- producerea mai mulți antioxidanți;
Atenție: Deoarece marea majoritate a populației are foarte putini nutrienți stocați în organism pot apărea tot felul de probleme de sănătate. De aceea este indicat că acest tip de post să se facă sub îndrumare medicala.
Următorul articol va conține sfaturi pentru a avea rezultate cât mai bune în timpul postului.