HENNA – acoperirea firelor albe este posibilă

HENNA – acoperirea firelor albe este posibilă

După ce ți-ai vopsit părul o perioada lungă de timp cu produsele unor branduri consacrate, se întâmplă să apară o senzație permanentă de mâncărime. Începi să te scarpini din ce în ce mai mult, mai des și mai apăsat. Anumite ingrediente chimice pot fi cauza, dar nimeni nu știe să-ți spună care anume generează problema pentru a-l evita. La urma urmei, știm că cele mai populare tipuri de vopsele de păr sunt pline cu substanțe chimice dure care pot deteriora părul – și poate chiar pot dăuna sănătății, conform unui studiu din 2019 in care cercetătorii au evaluat datele de sănătate a 46.709 de femei americane și au descoperit câteva legături alarmante între utilizarea permanentă a vopselei de păr și riscul de cancer de sân.

Te regăsești în această situație? Poți încerca să găsești alte soluții de colorare a părului!

Ce am aflat eu, pe parcursul unui an de experimente, în căutarea nuanței potrivite de șaten, descriu în rândurile următoare. Ținând cont de faptul că șatenul meu închis are cam 50% fire albe. O proporție destul de mare.

Henna este o plantă ale cărei frunze, odată uscate, sunt transformate în pudră pentru vopsirea părului. Henna roșie se obține din Lawsonia inermis,  iar Henna indigo din Indigofera tinctoria. Calitatea acestor produse naturale este legată de regiunea indiană în care se cultivă plantele și de modul cum sunt îngrijite. De exemplu, Henna provenită din Rajasthan este cea mai bună pentru obținerea nuanțelor de șaten. Un alt criteriu pentru henna roșie este conținutul de Lawsonia, ideal între 2 și 4, informație specificată pe ambalaj sau în descrierea produselor de pe site-ul producătorului.  De aceea, când alegeți un brand, căutați cât mai multe informații.

Nuanțele de șaten, mai deschise sau mai închise, se obțin prin combinarea celor două pudre pure, organice, amintite mai sus. Temperatura apei distilate este importantă în procesul de eliberare a culorii și diferă în cazul celor două. 80 de grade Celsius pentru henna roșie și 50 de grade pentru indigo. Și da, acest amestec acoperă firele albe de păr chiar dacă proporția lor depășește 50%. Culoarea finală depinde de structura și culoarea naturală a firului de păr dar mai depinde și de alte aspecte ale procesului de vopsire:

  • Înainte de vopsire, se recomandă spălarea cu un șampon de curățare profundă, Clarifying Shampoo, care îndepărtează toate impuritățile de pe păr și scalp.
  • În procesul de vopsire se folosesc ustensile și recipiente din sticlă, ceramică sau lemn. A se evita obiectele metalice.
  • Pudra de Henna roșie se combină cu apa distilată încălzită la 80 grade Celsius. Pasta rezultată, de consistența unui iaurt cremos, ușor de întins pe păr, se păstrează la temperatura camerei, timp de 4 ore, ca să elibereze culoarea.
  • Pasta de Henna indigo eliberează culoarea într-un timp mai scurt, de 20-30 min., folosind apă distilată la o temperatură de 50 grade Celsius.
  • După expirarea timpilor necesari eliberării culorilor, amestecați foarte bine cele două paste cu o lingură din lemn sau ceramică. Mai pot fi adăugate, în funcție de nevoi, și alte tipuri de pudră din plante. De exemplu, Amla pentru stimularea creșterii părului sau Aloe Vera pentru hidratare.
  • Aplicați pasta cremoasă pe părul umed  cu o perie pentru vopsit sau direct cu mâna. Nu uitați să folosiți mănuși de protecție!
  • Acoperiți părul cu o cască de duș, peste care înfășurați un prosop sau folie transparentă pentru alimente. Astfel, se formează un mediu umed și cald ( prin temperatura corpului ) necesar pentru fixarea hennei pe firele de păr. Timpul de acționare este de maxim 4 ore la temperatura camerei dar se reduce la jumătate dacă se aveți o cască generatoare de aer cald. Diferite modele se găsesc, fără probleme, pe platformele online. 
  • Clătiți părul bine sub jet puternic de apă călduță. Dacă este nevoie, se poate folosi balsam.
  • Nu se recomandă spălarea părului în următoarele 48 ore. Este timpul de definire a culorii.
  • Între vopsiri, părul se spală cu apă călduță și un șampon care NU conține sulfați și are scor INCI cât mai apropiat de maximul 20. Astfel, culoarea se va păstra mai bine.

Un avantaj important al vopsirii cu henna față de procedeul clasic este că o poți repeta ziua următoare, săptămânal sau de câte ori e nevoie, fără afectarea sănătății pielii capului sau firelor de păr. Asta în condițiile în care, inițial, ai făcut un test pe piele și nu au fost probleme. 

Din experiența personală, cele mai bune și complete informații le aflați de pe site-ul www.hennasooq.com și canalul de YouTube cu același nume. Și da, Henna poate acoperi cu succes firele albe, balsamul nu mai este o necesitate, părul are un luciu natural cu reflexe cromatice subtile și surprinzătoare. 

Referinte:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31797377

http://www.hennaforhair.com/

Scroll to Top