Fasting (Post)

Ce este postul?

Ceea ce mănânci contează, dar la fel contează și când mănânci. Corpul nostru nu a fost proiectat să mănânce 24h x 7 zile/ săptămână și acest lucru duce la creșterea în greutate, inflamație și distrugerea celulelor creierului și a sistemului imunitar. Aici intervine postul(Fasting).

Fasting-ul este: „ cel mai bun lucru pe care l-ai putea face pentru sănătate ta, este cel mai puternic lucru pe care l-ai putea face pentru greutate, este leacul pentru atâtea probleme, inclusiv cancerul”

Dr Eric Berg

Postul este un mod de planificare a meselor, care presupune alternarea perioadelor în care nu se pot consuma alimente și/sau lichide pentru diferite perioade de timp cu perioade în care se mănâncă în mod normal.

Ce se întâmplă când postești?

Cu cât perioada de nemâncat este mai lungă cu atât se obțin mai multe beneficii. Dar este nevoie de o perioadă de adaptare și practică până când se pot face, în mod confortabil, posturi mai lungi.

Pentru a înțelege cât timp trebuie să tii post voi explca mai jos ce se întâmplă în corp după anumite perioade de nemâncat:

După 12h, un standard pentru marea majoritate a oamenilor, corpul consuma încă glucoza și nu grăsime; După 13h apare hormonul de creștere HGH. Acest hormon este implicat în anti-îmbătrânire, arderea grăsimilor, creșterea masei musculare, menținerea sănătății oaselor și a articulațiilor;

După 16h se epuizează rezervele de glucoză și începe arderea grăsimilor pentru a produce energie, ceea ce ajuta la pierderea excesului de greutate, păstrând masa musculară. Ținut cu regularitate, poate ajuta la păstrarea sănătății. În plus, se obține o claritate mentală sporită. Un antrenament fizic făcut după cele 16 ore de nemâncat va stimula arderea grăsimilor și mai mult.

După 18-20h corpul intră în procesul de vindecare și regenerare numit autofagie (mai multe despre autofagie gasiti aici) – atunci când corpul este expus la factorii de stres celulari, cum ar fi privarea de nutrienți de la post sau exerciții de mare intensitate și are nevoie de combustibil pentru a produce energia necesară supraviețuirii. Pentru a realiza acest lucru, corpul va începe descompunerea celulelor și organelelor celulare mai vechi și mai puțin eficiente, inlocuindu-le cu celule noi, sănătoase capabile să producă mai multă energie. De obicei se întrerupe postul după 18h, chiar atunci când încep beneficiile autofagiei, de aceea este recomandată o prelungire cu încă câteva ore.

După 24h apar beneficiile maxime. Acum începe cu adevărat să se epuizeze rezerva de glicogen și să se producă cetonii(un tip de substanță chimică pe care ficatul o produce atunci când descompune grăsimile) care vor furniza energie pentru corp și creier și vă scădea senzația de foame. Totodată vă începe să scadă și inflamația din organism, iar daca vrei să ajuți și mai mult scăderea inflamației, conform dr. Eric Berg, se poate suplimenta cu vitamina D. Un studiu din 2018 făcut de MIT biologists a arătat că după 24 ore de post se îmbunătățește capacitatea celulelor stem de a se regenera. În caz de boală acesta este probabil cel mai puternic lucru care se poate face pentru vindecare și pentru a rămâne tânăr și sănătos mult mai mult timp. Un alt beneficiu al postului de 24 de ore îl reprezintă creșterea nivelurile de BDNF care ajuta la formarea de celule noi în creier și deci creierul vă începe să se repare.

După 48h se stimulează și mai mult celulele stem rezultând un proces de vindecare și anti-îmbătrânire mai eficace. De asemenea scade riscul de a face anumite tipuri de cancer.

Ce poți să consumi în timpul postului, fară creșterea nivelului de insulină?

Dr Eric Berg spune că „beneficiile postului pot fi anulate prin creșterea insulinei deci obiectivul postului este de a scădea nivelul acesteia cât mai mult posibil”. Printre alimentele care nu cresc nivelul de insulina se numără:

  • apa – a se evita apa de la robinet care poate conține hormoni, toxine, substanțe chimice care omoară germenii;
  • apa + oțet – ajuta digestia;
  • apa + lămâie – scad riscul pietrelor la rinichi, iar dacă lămâia e proaspăt stoarsa conține vitamina C și fitonutrienti. Totodată este benefică pentru ficat și bilă;
  • cafea neagră;
  • ceai de plante, inclusiv ceai verde – ajută metabolismul, au proprietăți antioxidante și conțin fitonutrienti;
  • electroliți, dacă nu conțin zahăr sau maltodextrină;
  • vitamina B, vitamina D, omega 3.

Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, împreună cu noi descoperiri științifice, au apărut diferite tipuri de post Acum este posibil să se clasifice dietele de post în funcție de tiparul ferestrei de alimentație, de procesul fiziologic potențial și de beneficiile asupra sănătății.

Mai multe despre diferitele moduri de a ține post aici.

Referințe:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787246?resultClick=24

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7021351/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8470960/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471315/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27737674

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9228511/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29754952/

https://news.mit.edu/2018/fasting-boosts-stem-cells-regenerative-capacity-0503
Scroll to Top