Cum să începi să sari pe trambuluină (rebounding):

mini trampoline for fitness exercising and rebounding in a backyard patio, spring scenery

Dacă dorești să începi să sari pe trambulină (rebound) poți să o faci fie pe cont propriu, motiv pentru care va trebui să-ți cumperi o mini-trambulină, fie să te înscri la o sală de sport care oferă clase de rebound – ceea ce este o modalitate bună de a obține instrucțiuni personalizate. Din păcate, mulți oameni nu au timp să meargă la un centru de fitness în fiecare zi, de aceea recurg la cumpărarea unei trambuline.

Ghid cumpărare trambulină:

Primul lucru de care veți avea nevoie pentru a vă începe rutina de exerciții este achiziționarea unei trambuline de calitate. Există multe mini-trambuline diferite pe piață – inclusiv unele pe care le poți cumpăra chiar de la cel mai apropiat hypermarchet. Dar nu te lăsă păcălit – aceste modele ieftine nu vor rezista și pot fi nesigure. Dacă eșți la cumpărături pentru un rebounder, ia în considerare următoarele lucruri:

  1. Construcția – să aibă picioare robuste și stabile;
  2. Greutatea pe care o suportă – trebuie să-ți suporte greutatea;
  3. Dacă este echipată cu
    • corzi elastice – mai prietenoasă cu încheieturile și mai sigură;. Există corzi reglabile pentru a face antrenamentul mai mult sau mai puțîn provocator. Începătorii ar trebui să rămână cu corzile mai strânse;
    • arcuri – pot fi zgomotoase, mai greu de asamblat și mai rigide;. Arcurile prea slabe se pot rupe în mometul exercițiului cauzând potențiale răniri,. Arcurile prea rigide vor fi dure pentru articulații.
  4. Majoritatea mini-trambulinelor au o suprafață de sărit de 80 până la 120 de cm. Modelele mai mari costă adesea mai mult, dar poate merita, în funcție de înălțimea ta, de spațiul pe care îl ai și de modul în care intenționezi să faci mișcare. De exemplu, vei avea nevoie de mai mult spațiu pentru abdomene decât pentru a sări în sus și în jos.
  5. Unele trambuline sunt dotate cu un mâner reglabil, ceea ce îl face foarte sigur atât pentru adulți, cât și pentru copii. Dacă eșți puțin nesigur în privința echilibrului, aceasta este o alegere excelentă. În timp, s-ar putea să descoperi că nu mai ai nevoie de el.
  6. Dacă spațiul este îngust, ia în considerare un model pliabil care se depozitează cu ușurință. într-un dulap sau sub pat.

Care este cea mai bună îmbrăcăminte de antrenament pe trambulină?

Specialiștii recomandă ca in timpul antrenamentului de rebound să porți :

  • haine care elimină transpirația,
  • un bun sutien de sport pentru susținerea pieptului, în special pentru cei cu sânii mai mari
  • pantofi comozi de sport (pantofii de alergare de gamă medie) sau cumpărați șosete de rebound (anti-alunecare)

Cum începi să sari pe trambulină?

Rebounding-ul este o modalitate distractivă și eficientă de a obține un antrenament cu impact redus, care-ți poate aduce beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Cu toate acestea, că și în cazul oricărui exercițiu, este important să acorzi prioritate siguranței pentru a evita rănirea:

  • Încălzirea – înainte de a începe să sari, este esențial să-ți încălzești corespunzător mușchii – începe cu câteva minute de mers pe loc sau sărituri ușoare pentru a te obișnui cu senzația. De asemenea, poți face rotații de umeri, rotații ale brațelor și genuflexiuni mici pentru a-ți pregăți corpul pentru antrenament.
  • Începe ușor – dacă eșți începător,  dr. Melissa Leber, MD, directorul departamentului de urgență de medicină sportivă de la Mount Sinai Health System, recomandă să începi cu o trambulină mică și să faci sărituri mici, țînând genunchii și șoldurile îndoite pentru un echilibru bun.
  • Începe să sari în sus – îndoaie genunchii și împinge-te în sus. Concentrează-te să rămâi în centrul trambulinei.
  • Pe măsură ce devii mai încrezător, poți începe cu sărituri mai mari sau diferite tipuri de sărituri.cum ar fi jumping jacks-uri, sărituri ghemuite sau jogging.

Atenție: Bea întotdeauna multe lichide atât înainte, cât și după ce ai exersat, pentru a elimina toxinele și a te rehidrata.

Mulți oameni care nu au încercat niciodată un rebounder înainte ar putea crede că săritul pe trambulină este repetitiv și plictisitor. Dimpotrivă, nu doar sari în sus și în jos pe o trambulină, ci există zeci de exerciții diferite pe care le poți și ar trebui să le faci pentru a obține un antrenament eficient și provocator. Există o mulțime de videoclipuri și site-uri web, pline cu informații și exerciții distractive. Pentru a obține beneficii pentru întregul corp, asigură-te că faci o varietate de mișcări, astfel încât să utilizezi diferite grupe de mușchi. Ca întotdeauna, acordă atenție modului în care corpul tău răspunde.

Deși este suficient să faci exerciții pe rebounder doar 10 – 15 minute pe zi pentru a începe să-ți îmbunătățeșți sănătatea, trebuie să te ții de rutină, exersând de cel puțin 3 ori pe săptămână.

„Cu toate acestea, studiile arată că doar 10 minute de rebound-ing, trei zile pe săptămână, pot îmbunătăți densitatea osoasă a șoldului la femeile aflate în postmenopauză.”
Desigur, dacă alegeți să faceți mai mult, vă va oferi mai multe beneficii pentru sănătate cu rezultate și mai rapide. Unul dintre motivele pentru care rebounding-ul a devenit popular este că nu se simte că faci mișcare, deoarece este distractiv de făcut.-

Andrew Nasr, terapeut fizic performanță sportivă.

„Fitness-ul la trambulină este foarte concentrat pe nucleu și fiecare mișcare provine din centrul de putere care este zona ta abdominală”, … „Accentul se pune întotdeauna pe mușchii abdominali atunci când sari, dar totodată vei activa și diferite alte grupuri de mușchi.”

Kimberley Perry, fondatorul cursurilor de fitness cu trambuline

Măsuri de siguranță?

  • Ca și în cazul oricărui exercițiu, trebuie să întrebi medicul înainte de a începe să sari. Chiar dacă trambulinele absorb o parte din forța pe care ai putea-o experimenta cu exercițiile tradiționale, ca alergarea,, acest tip de exercițiu poate să nu fie adecvat dacă ai avut intervenții chirurgicale anterioare sau dacă ai alte probleme medicale.
  • Când utilizezi o trambulină:
    • verifică că trambulina este în stare de funcționare și pe o suprafață stabilă
    • mută trambulina departe de perete sau de alte obiecte, cum ar fi mobilierul.
    • dacă ai copii mici, pune trambulina într-un loc sigur atunci când nu este utilizată
  • Nu mai sări dacă observi dificultăți de respirație, durere sau alte semne de avertizare.

Despre ce este rebounding-ul și ce beneficii are asupra sănătății găsești aici.

Dacă dorești să afli mai multe despre rebounding, să găsești antrenamente specifice nevoilor tale, sau să intri într-o comunitate de oameni pasionați de rebounding, poți să te inscri în grupul „Rebounding pentru sanatate” de pe Facebook.

Surse:

https://leapsandrebounds.com/blogs/news/safety-tips-for-using-a-fitness-rebounder

https://leapsandrebounds.com/blogs/news/rebounding-safely-exercise-trampoline-safety-tips

https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/rebounding

2 thoughts on “Cum să începi să sari pe trambuluină (rebounding):”

  1. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty
    finding one? Thanks a lot!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top