În căutările mele cu scopul de a găsi și folosi produse cât mai naturale de îngrijire a părului, am aflat și despre abordarea extremă a unora de a nu se mai spăla deloc. Recunosc că am fost tentată să încerc fiindcă totul pare, din senin, atât de simplu, atât de la îndemână, însă după o scurtă documentare și o discuție cu sinele meu am ajuns la concluzia că doar dacă iau în considerare praful și alte particule extrem de mici care se adună în podoaba capilară, zilnic, tot e nevoie, igienic, să-mi spăl părul săptămânal. Buuun…atunci cu ce în afara clasicelor șampoane cu multe ingrediente sofisticate? Chiar dacă sunt obișnuită să citesc etichetele de compoziție, tot mă blochez în fața unor denumiri. Iar de când mă vopsesc cu produse vegetale binecunoscute și folosite în India, găsirea unei soluții de spălare a părului tot pe bază vegetală era doar o chestiune de timp.
Plantele și rolul lor neștiut
REETHA (Ritha) cunoscută și sub denumirile de Sapindus Trifoliatus sau Soapnut, este un copac din sudul Indiei, ale cărui fructe conțin saponină, un detergent natural cu efecte benefice pentru păr și piele. Le hrănește și hidratează simultan cu un proces de curățare blând, fără efecte adverse. Stimulează creșterea părului și îndepărtează excesul de sebum, este antibacterian și antifungic.
SHIKAKAI sau Acacia concinna este, de asemenea, bogată în saponine, un agent de curățare delicat obținut din fructele copacului cu același nume. Hidratează, este un bun spumant, ajută la descurcare, întărește rădăcina părului, indicat în special pentru scalpul sensibil.
AMLA sau Indian goosberry este o sursă naturală de vitamine, minerale și fitonutrienți care stimulează creșterea părului și circulația sângelui la nivelul scalpului, previne încărunțirea timpurie, apariția mătreței, conține antioxidanți care protejează împotriva poluării, prafului și căldurii excesive. Vitamina C ajută la producerea colagenului cu rol în apariția noilor foliculi.
METHI sau Fenugreek sunt semințe bogate in vitaminele A, K, C, acid folic, potasiu, calciu, fier și proteine. Au proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii. Întărește rădăcina părului și-l hidratează.
Cea mai ușor de folosit formă sub care se găsesc toate aceste plante ayurvedice este pudra. Ușor de combinat, de amestecat, de aplicat, se găsește în magazinele naturiste bine aprovizionate.
Cum se prepară șamponul pe bază de plante
1. Se combină cantități egale din cele patru tipuri de pudră din plantele descrise mai sus. Pentru o lungime de păr până la umeri, in jur de 60 grame, în total, este suficientă. Cantitatea crește dacă aveți un păr foarte des.
2. Se toarnă apă caldă ( recomandat distilată) și se amestecă până se formează o pastă subțire. Se lasă la răcit, la temperatura camerei.
3. Se adaugă fie o lingură de iaurt sau puțină apă de orez ( obținută prin fierberea orezului ).
4. Pasta se întinde pe părul umed și pe scalp. Timpul de acționare poate varia între 10 și 30 minute.
5. Părul se clătește cu apă la temperatura camerei și se înfășoară într-un prosop care absoarbe apa. Evitați folosirea pieptenului, treceți doar cu mâinile prin păr pentru a-l răsfira.
6. Se usucă în mod natural, uscătorul de păr fiind contraindicat.
Cantitățile pot fi variabile în funcție de nevoile dumneavoastră. De asemenea se mai pot adăuga alte plante cu rol de balsam sau pentru un anumit miros care vă place.
Atenționare!
Dacă apar mâncărimi ale scalpului, clătiți intens cu apă sau testați pe piele amestecul înainte de a-l aplica pe suprafață mare.