Ca și în cazul altor microorganisme care locuiesc în corpul uman, Candida poate fi atât bună cât și rea. Există 150 de speciii diferite ale acestei ciuperci – iar majoritatea se ocupă cu promovarea digestiei și ajuta la absorbția nutrienților din alimente.
Candida se găsește în mod normal în cantități mici în gură, intestine și piele, unde este de obicei ținută sub control de bacterii „prietenoase”. În timp ce nivelurile modeste de Candida Albicans nu dăunează, dar atunci când apare un dezechilibru bacterian adesea însoțit de un sistem imunitar compromis pot duce la creșterea excesivă a candidei,, care promovează inflamația în organism și poate declanșa boli autoimune.
Candida albicans poate apărea în multe locuri de pe corp și se poate masca într-o gamă largă de afecțiuni. Candida albicans poate provoca afte bucală în gură, caracterizată prin pete albe, dureroase pe limbă, obrajii interiori, gingii sau gât. Candidoza poate afecta, de asemenea, vaginul, provocând roșeață, mâncărime, umflături, act sexual dureros și secreții vaginale. Sau, dacă echilibrul dintre bacteriile intestinale „prietenoase” și „neprietenoase” este perturbat – o afecțiune cunoscută sub numele de disbioză. Totodată infecția cu Candida poate afecta sistemul digestiv cu diaree, greață, crampe și balonare și poate chiar declanșa colita ulceroasă.
Simptomele creșterii excesive a candidei pot include:
- Balonare
- Gaze
- Durere abdominală
- Diaree
- Greaţă
- Probleme de greutate
- Malnutriție
- Oboseală
- Dureri de cap și migrene
- Memorie slabă, dificultăți de concentrare sau ceață a creierului
- Schimbări de dispoziție sau iritabilitate
- Depresie sau anxietate
- Infecții vaginale
- Infectii ale tractului urinar
- Infecții fungice ale pielii sau unghiilor
- Probleme ale pielii, inclusiv erupții cutanate, urticarie, eczeme și acnee
- Artrită, durere, umflături și rigiditate.
- Alergii sezoniere
Factorii de risc pentru candidoză includ:
- luarea de antibiotice, steroizi sau contraceptive orale; Antibioticele nu ucid numai bacteriile rele, ci și pe cele bune din intestin, ceea ce duce la dezechilibrul florei intestinale. Chiar dacă nu luați singur antibiotice, consumul de produse animale alimentează în continuare aceste probleme deoarece aceste animale sunt tratate la randul lor cu antibiotice care ajung în corpul tău să-ți distrugă flora intestinală ceea ce duce la creșterea excesivă a ciupercilor atunci când sunt consumate;
- dietă inflamatorie, bogată în zahăr, inclusiv îndulcitorii naturali,(zahărul de cocos, siropul de arțar sau mierea),, amidon (pastele și mâncărurile din cartofi), lactate (creează un mediu inflamator în intestin), alimente procesate, junk food, carne procesată, alcool (berea și vinul, nu sunt doar zahăr lichid, ci sunt și fermentate – combinație care hrănește excesiv candida) și săracă în verdețuri, legume, grăsimi sănătoase și proteine curate;
- supraîncărcare toxică – Toxinele sunt peste tot în jurul nostru, în aerul nostru poluat, apa de la robinet, alimente non-organice, produse convenționale de curățare, pentru corp și înfrumusețare, plombe dentare cu mercur, produse din plastic și așa mai departe;
- stres cronic și somn slab – pot fi dăunătoare sistemului imunitar și sănătății intestinale. Când corpul tău este stresat, acesta răspunde cu eliberarea de cortizol. Deși acest lucru este benefic în cazurile de stres acut (accident, incendiu sau atac fizic), dar în cantități mari constante din cauza stresului cronic, cortizolul este foarte inflamator și poate duce la oboseală suprarenală, un sistem imunitar compromis, probleme digestive, si mai multe probleme;
- diabet;
- sistem imunitar slăbit din cauza chimioterapiei sau a infecției cu HIV.
Test pentru candida
Dacă doriți un test rapid și ieftin pe cont propriu, se poate face un test simplu acasă:
- Dimineața, înainte să te speli pe dinți, să bei apă sau să mănânci, scuipă într-un pahar transparent, plin cu apă la temperatura camerei;
- Verifică-l la fiecare 15 minute, timp de o oră;
- Dacă observi că sunt câteva firișoare care curg din salivă ori saliva a ajuns pe fundul paharului, pete tulburi (particule suspendate în apă) sau salivă tulbure care se scufundă pe fundul pahar s-ar putea să ai candida. Saliva sănătoasă plutește la suprafața apei.
Dacă aveți alergii sau ați mâncat recent unele produse lactate, probabil că veți fi „pozitiv” la testul de scuipat. Deshidratarea poate duce, de asemenea, la o citire pozitivă, ceea ce înseamnă că este mult mai probabil să obțineți un test pozitiv după ce vă treziți dimineața.ză
Tratamente:
- Metoda alopată: În funcție de localizarea infecției, Candida albicans poate fi tratată cu pulberi sau creme antifungice, cazurile mai severe necesitând medicamente orale. Cu toate acestea, într-un studiu nou, cercetătorii au remarcat mecanismele dezvoltate de această ciupercă pentru a învinge medicamentele antifungice – inclusiv capacitatea de a se forma în biofilme (straturi lipicioase de agenți patogeni care pot fi dificil de îndepărtat). În timp ce medicii occidentali tratează infecțiile cu Candida Albicans cu medicamente antifungice, multe cercetări cat si oameni au raportat că o dietă specifică poate ajuta, de asemenea, la combaterea afecțiunii. Astefl, într-un studiu publicat în Journal of Medical Mycobiology, pacienții cu exces de candida albicans intestinal au fost tratați fie cu nistatin, un antifungic comun, fie cu o rutină care combină nistatina și dietă. După trei luni, o cantitate semnificativ mai mare (85 la sută) de pacienți vindecați a fost observată în grupul cu nistatina și dietă. Cercetătorii au remarcat rezultatele mai bune și au speculat că modificarea dietei ar putea reduce prescripția excesivă de antifungice.
Dieta împotrivă Candidei este un plan alimentar simplu, sănătos, care își propune să reechilibreze bacteriile intestinale și să ușureze inflamația prin cantități mari de alimente întregi bogate în nutrienți, antiinflamatoare. Mai exact, încurajează fructele cu conținut scăzut de zahăr, legumele fără amidon și alimentele fără gluten, încercând în același timp să elimine zahărul, glutenul, alcoolul, cofeina, conservanții, coloranții alimentari și pesticidele.
Dieta presupune evitarea urmatoarelor alimente:
- îndulcitorii – aspartam, zahăr alb, agave, miere, melasă, sirop de arțar și sirop de porumb;
- fructele tropicale bogate în zahăr – cum ar fi papaya, curmale, banane și mango – în timp ce optați pentru cantități limitate de lămâi, lime și fructe de pădure;
- băuturile proinflamatorii că soda și sucul de fructe, berea, vinul și băuturile alcoolice, precum și băuturile energizante și latte-urile încărcate cu cofeină și zahăr;
- alimentele proinflamatorii că chipsurile foarte procesate, produsele de patiserie, produsele fast-food;
- ketchup-ul, sosul de grătar și multe sosuri comerciale pentru salate care sunt încărcate cu zahăr;
- uleiul de canola, margarina și uleiul de soia;
- nucile – arahide, caju, fistic și nuci pecan (se crede că sunt bogate în mucegai).
In schimb în timpul dietei se vor consuma urmatoarele alimente:
- grăsimile mononesaturate sănătoase, cum ar fi avocado, măsline și ulei de semințe de in;
- proteine de înaltă calitate, cum ar fi somonul sălbatic și carnea de vită hrănită cu iarbă;
- legume crucifere, cum ar fi sparanghelul, varza de Bruxelles, varza, broccoli și kale, castravete, vinete, ceapa, usturoi, spanac, migdalele și roșii;
- quinoa, amarantul și hrișcă în locul cerealelor care conțîn gluten;
- ierburi și condimente antioxidante antiinflamatoare, cum ar fi turmeric, ghimbir, scorțișoară, rozmarin, coriandru și piper negru;
- ștevia și xilitolul sunt permise ca îndulcitori, în timp ce băuturile acceptabile includ ceaiuri din plante, apă cu lămâie și lapte de migdale fără aditivi;
- suplimentele și alimentele probiotice, cum ar fi kimchi și varza murată proaspătă nepasteurizată.
Vedeți rețetă lui Alberto Villoldo pentru eliminarea candidei din organism.