Despre ce sunt Uleiurilor Esențiale, cum recunoști un ulei de calitate și ce beneficii au am scris în articolul precedent, pe care îl gășiți aici.
În ccontinuare voi detalia modurile în care pot fi folosite astfel încât să nu vă afecteze sănătatea. Astfel există patru moduri simple de a folosi uleiurile esențiale în viața ta. Poți începe cu o singură metodă și să rămâi fidelă sau poți să le încerci pe toate cele 4! Acestea sunt:
1. Inhalare
Uleiurile esențiale sunt inhalate sau difuzate în aerul pe care îl respirăm. Această metodă poate aduce beneficii fiziologice și emoționale.
„Nu numai că inhalarea este cea mai veche formă de utilizare a uleiului esențial pentru aromoterapie, ci este, probabil, și cel mai sigur. Uleiurile difuzate într-o cameră sunt relativ sigure pentru majoritatea oamenilor din cauza concentrației scăzute atunci când este utilizat corect.”
Dr E Zielenski
Aplicare:
- Dacă folosești un difuzor cu apă, cantitatea de ulei esențial poate varia în funcție de preferințele personale, mărimea camerei și tipul difuzorului. O regulă generală este să folosești între 3 și 5 picături de ulei esențial la fiecare 100 ml de apă.
- Picături pe o batistă sau orice țesătură din bumbac – adaugă 1-2 picături de ulei esențial, ține batista la nas și inhalează profund de câteva ori.
- Pune 15-20 de picături dintr-un ulei esențial preferat pe o minge de bumbac, lăsându-l lângă pat pentru a vindeca oboseala emoțională, pentru relaxare sau pentru un somn mai bun (dr Jockers)
- Pune 3-5 picături de ulei esențial pe o cârpă pe care apoi o împăturești și o pui în interiorul feței de pernă pentru a obține efect ca mai sus.
- Freacă o picătura de ulei între palme; acoperă gura/nasul cu palmele și inspiră
- Stropește cu ulei esențial pe mobilă, covoare, haine;
- Sticlă inhalatoare – pune într-o sticlă inhalatoare câteva picături de ulei esențial; inhalează de câteva ori pe zi.
- Inhalare cu Aburi –
- într-un bol de apă fierbinte adaugă 3-5 picături de ulei esențial, acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează aburii timp de 5-10 minute; închide ochii pentru a evita iritarea sau
- lăsați aburii din apa clocotită să parfumeze încăperea.
2. Utilizare topică
Utilizarea topică a uleiurilor esențiale înseamnă aplicarea lor direct pe piele. Aceasta este o metodă eficientă pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale, dar este important să le diluezi corect și să urmezi câteva reguli de siguranță. Astfel, uleiurile esențiale trebuie diluate într-un ulei purtător pentru a evita iritarea pielii. Exemple de uleiuri purtătoare sunt uleiul de cocos, uleiul de jojoba, uleiul de migdale dulci, uleiul de măsline, uleiul de semințe de struguri.
„Spre deosebire de difuzia largă prin vaporia de aer pe care o oferă inhalarea, utilizarea topică a uleiurilor esențiale este mult mai directă. Uleiul este absorbit prin straturile de barieră ale pielii, în timp ce prin inhalare pătrunde rapid prin mucoasele mai subțiri.”
Dr E Zielenski
Aplicare:
În teorie și în practica profesională, unele uleiuri esențiale pot fi folosite, pe piele, nediluate. Cu toate acestea, cea mai sigură aplicare este prin diluare. Rata de diluție recomandată:
- ·Adulți: 2-3% (adică aproximativ 10-15 picături de ulei esențial la 30 ml de ulei purtător
- Copii: 0.5-1% (adică aproximativ 3-5 picături de ulei esențial la 30 ml de ulei purtător)
Printre metodelel de aplicare se numără:
- Masaj – amestecă uleiul esențial diluat cu ulei purtător și folosește-l pentru masaj pentru a relaxa mușchii și a îmbunătăți circulația
- Compresă – îmbibă o cârpă curată în apă caldă sau rece, adaugă câteva picături de ulei esențial diluat și aplică pe zona afectată pentru a calma durerile musculare sau pentru a reduce inflamațiile.
- Băi – pune 5-10 picături de ulei esențial într-o lingură de ulei purtător sau săruri de baie și adaugă amestecul în apa de baie, pentru relaxare și detensionare.
- Aplicare pe punctele de puls
- Aplicare pe punctele de acupunctură (dr. Diana Delreyes) – amplifică beneficiile terapeutice ale uleiurilor, combinând efectele aromaterapiei cu stimularea punctelor energetice ale corpului. –
- diluează Uleiurile Esențiale: (amestecă 1-2 picături de ulei esențial cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos, de migdale dulci sau de jojoba).;
- aplică pe Punctele de Puls/Acupunctură: folosind degetele pentru a masa ușor amestecul de uleiuri pe punctele de puls/acupunctură alese;
- aplică o presiune ușoară și mișcări circulare pentru a stimula punctele; respiră adânc: În timp ce aplici uleiurile, inspiră adânc pentru a te bucură și de beneficiile aromaterapiei.
3. Ingerare
Unele uleiuri esențiale pot fi ingerate ca suplimente dar în cantități mici.
Multe sunt folosite, în mod regulat. la gătit și coacere. Poți adăuga câte o picătură în salate sau în mâncăruri sau le poți pune în capsule vegetale – este o modalitate eficientă de a beneficia de proprietățile lor terapeutice
Instrucțiuni pentru ingerarea Uleiurilor Esențiale în Capsule Vegetale
- Folosește numai uleiuri esențiale de calitate terapeutică, pure și certificate, care sunt sigure pentru uz intern. Verifică eticheta produsului pentru a te asigura de acest aspect.
- Folosește diluația corectă – Uleiurile esențiale trebuie diluate într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de cocos sau uleiul de avocado, pentru a reduce eventuala iritare a sistemului digestiv.
- Prepararea Capsulelor
- Deschide capsula vegetală și adaugă 2-3 picături de ulei esențial.
- Umple restul capsulei cu ulei purtător pentru a asigura o diluație adecvată și pentru a facilita digestia.
- Administrează capsulele la masă pentru a reduce riscul de iritații gastrointestinale.
- Începe cu doze mici și crește treptat, urmărind reacțiile corpului tău.
Dr Eric Zielenski dă următoarele SFATURI PRACTICE pentru ingerarea uleiurilor esențiale:
- „Uleiurile blânde precum Tămâia (Frankincese) și Lămâia (Lemon) pot fi luate de obicei sublingual pentru acces rapid în fluxul sanguin.
- Uleiurile mai volatile precum oregano și cuișoare trebuie ÎNTOTDEAUNA diluate cu un ulei purtător la concentrațiile indicate pentru siguranța cutanată.
- Punând 2-3 picături într-o capsulă cu ulei purtător se evită iritarea esofagului.
- O picătură de ulei de citrice în apă este în general sigură și destul de plăcută.
- Eu și familia mea ne bucurăm în mod regulat de o picătură de lămâie/lime + niște ștevie lichidă în apă sminerala că alternativă la sifon.
- Includ 1 picătură din uleiurile preferate în mâncare. Gătitul cu uleiuri esențiale este o modalitate extrem de eficientă de a te bucură de beneficii precum și o experiența gustativă minunată. 1-2 picături de cilantro sau coriandru cu 1-2 picături de lime, de exemplu, merg de minune cu guacamole de casă. Încercați și 1 picătură de chimen în curry. Sau 1-2 picături de piper negru în aproape orice este savuros!”