10 Super-alimente pentru a vă curăța ficatul și plămânii

Plămânii și ficatul sunt organe vitale din corpul tău care au nevoie de atenție și îngrijire. Adesea, cu stilul nostru de viață sedentar și cu obiceiurile alimentare nesănătoase, uităm de daunele pe care le facem acestor organe vitale. Cu toate acestea, super-alimentele cultivate local ne vin în ajutor instantaneu. Super-alimentele sunt considerate a fi dense din punct de vedere nutrițional, conținând vitamine și minerale care ajută la prevenirea bolilor și, prin urmare, sunt bune pentru a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. Sunt în mare parte alimente pe bază de plante, dar pot include și unele tipuri de pește și lactate. Există super-alimente care curăță și îmbunătățesc în mod special funcționarea ficatului și a plămânilor, care sunt organele cele mai vitale pentru supraviețuire, spune domnul Luke Coutinho, M.D. – Medicină alternativă și nutriționist holistic.

Iată o listă de alimente pe care el le sugerează pentru a vă hrăni plămânii și ficatul: 1.

  • Alimente bogate în betacaroten:

​Pigmentul antioxidant portocaliu găsit în fructele și legumele de culoare portocalie sau roșie, reduce riscul de cancer pulmonar. Au și glutation care ajută la detoxifierea ficatului. Exemple de astfel de alimente sunt sfecla roșie, morcovii, roșiile, ardeiul gras roșu, caise uscate, dovleac și pepene galben.

  • Alimente bogate în vitamina C:

Fructele care conțin vitamina C stimulează producția de enzime care ajută la detoxifierea ficatului, curățându-l în mod natural și ajutând la transportul eficient al oxigenului prin corp prin plămâni. Alegerile populare de astfel de super-alimente sunt grapefruit, kiwi, guava, citrice precum lămâi, lime și portocale, căpșuni, ananas, capsicum roșu și verde și varză de Bruxelles.

  • Legume cu frunze verzi:

unul dintre cele mai puternice super-alimente în curățarea ficatului și a plămânilor sunt legumele cu frunze de culoare verde închis, deoarece pot fi consumate crude, gătite sau suc. Deoarece sunt bogate în clorofile din plante, ele ajută la detoxifierea sângelui, care are loc atât în ficat, cât și în plămâni. Au o capacitate distinctă de detoxifiere a metalelor grele menținând astfel mecanismul de protecție al ficatului. Deoarece sunt bogate în magneziu și potasiu, ele promovează sănătatea plămânilor. Cele mai bune alimente din această categorie includ spanacul, salata verde, varza, verdeața de muștar, ceapa primăvară, iarba de grâu, kale, păpădia, menta și frunzele de coriandru.

  • Turmericul:

Este un vechi condiment ayurvedic cel mai frecvent utilizat în gătit indian și din Asia de Sud, care s-a dovedit că posedă proprietăți vindecătoare datorită ingredientului său activ Curcumină. Se crede că are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibiotice și de consolidare a sistemului imunitar, anti-cancer, anti-colesterolemic și hepatoprotector. Promovează secreția de bilă din ficat, care ajută la digerarea alimentelor și descompune grăsimile din organism. De asemenea, reduce inflamația celulelor hepatice în boala ficatului gras. Studiile au arătat că curcumina prezentă în turmeric ajută la îndepărtarea plăcii acumulate în plămâni din cauza fumatului excesiv, reducând riscul de cancer pulmonar la fumătorii în lanț.

  • Ghimbirul:

    este un alt ingredient comun care este destul de util pentru stimularea digestiei și a circulației. Enzimele sale digestive servesc la curățarea toxinelor acumulate în ficat. Proprietățile vindecătoare și detoxifiante ale ghimbirului se datorează concentrației mari de gingerol. Ajută plămânii să funcționeze mai eficient prin eliminarea poluanților din aer din canalele de aer.

    • Usturoiul:

    este încărcat cu sulf, alicină și seleniu, care ajută la activarea enzimelor hepatice esențiale pentru eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, este considerat a fi eficient în ameliorarea astmului și poate ajuta la reducerea riscului de cancer pulmonar datorită proprietăților sale antiinflamatorii și de construire a sistemului imunitar.

    • Legume crucifere:

    Consumul de legume crucifere crește producția de glucozinolat în organism ajutând la eliminarea toxinelor prin ficat și plămâni. Acestea includ conopida, broccoli, varza, varza varza si varza de Bruxelles. Iată mai multe motive pentru a mânca legume crucifere.

    • Ceaiul verde:

    este bogat în antioxidanți cunoscuți sub numele de catechine, în special EGCG (epigallocatechin) – este un compus cunoscut pentru susținerea ficatului prin creșterea activității sale enzimatice. De asemenea, ajută la menținerea sănătății plămânilor datorită proprietăților sale de combatere a cancerului.

    • Alimente bogate în Omega 3:

    reduc nivelul colesterolului LDL și trigliceridelor, care este una dintre funcțiile ficatului. De asemenea, pot proteja ficatul de daune cauzate de obezitate și rezistență la insulină. Pot ajuta, de asemenea, la întărirea sistemului respirator, dovedindu-se benefice în diferite boli respiratorii. Aceste alimente includ migdale, fistic, nuci, semințe de in, semințe de chia, boabe de soia, spanac, pește gras precum somonul, macroul, păstrăvul și stridiile.

    • Merele:

    Sunt bogate în pectină, vitamine, flavonoide și substanțe chimice esențiale pentru activitățile de detoxifiere ale ficatului. Flavonoidele ajută, de asemenea, la menținerea unui sistem respirator sănătos.

    Scroll to Top